Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut
Jajko to jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura. Ponieważ stanowi pożywienie dla nowego organizmu, zawiera wszystkie składniki odżywcze. I my też możemy z nich skorzystać, przygotowując potrawy z jaj. A wyjątkowo dobrze nadają się one na śniadanie. Ja na przykład bardzo lubię omlet, który robi się szybko, a świetnie syci.
Jak smażyć omlet, by był puszysty?
By omlet wyszedł puszysty, wcale nie trzeba ubijać białek. Duże znaczenie ma tu bowiem sam proces smażenia. Jajka wystarczy rozkłócić i wylać na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Oleju powinno być sporo, a smażyć powinniśmy na dość dużej mocy. Wtedy omlet dosłownie będzie rósł, a jego skórka będzie chrupiąca.
Jak zrobić omlet z boczkiem?
Omlet z boczkiem można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na dodaniu pokrojonego boczku do rozkłóconych jajek. W drugim możemy najpierw podsmażyć sam boczek, a dopiero potem zalać go jajkami i usmażyć omlet. Jeśli mi się spieszy, robię pierwszą wersję, a gdy zależy na bogatszym smaku – drugą.
Przepis: Omlet z boczkiem
Pożywny omlet z dodatkiem wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 410
Składniki
- 2 jajka
- 2 plasterki boczku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie boczkuPlasterki boczku pokrój w paski. Wsyp je na zimną, niedużą patelnię i podgrzewaj do momentu, aż lekko się zrumienią.
- Smażenie omletuJajka rozkłóć z solą i pieprzem. Do boczku dodaj trochę oleju. Masą zalej boczek. Omlet smaż na dość dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Jakie inne składniki można dodać do omletu?
Omlet, jako potrawa z jaj dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami. Można do niego dodać warzywa, np. cebulę, paprykę, cukinię, pomidor, oliwki, szczypior. Dodatkami, które zwiększą pożywność tego dania, mogą zaś być: szynka, parówki, ser żółty czy ser feta. Niektóre z tych składników warto wcześniej podsmażyć, inne wymieszać z jajkami, a sery najlepiej nadają się do posypania już niemal usmażonych omletów. Wówczas apetycznie się na nich roztopią.